Scouts CROATIA

Scout troop "Sinisa Pavkovic"

email:oikriz59@gmail.com

Tko smo mi??

                               

                                                                                                      

 Izviđaštvo otkriva svijet izvan zidova učionice, potiče želju za istraživanjem, otkrivanjem i znanjem. Izviđač aktivno primjenjuje svoje znanje i nesebično ga dijeli s drugima.

Izviđaštvo je POKRET ZA MLADE… uvijek u pokretu. Prilagođava se uvjetima, mjestu i potrebama. ODGOJ ZA ŽIVOT jer dopunjuje školu i obitelj u stvarima koje su za njih neizvedive.

Izviđaštvo je način života.

Izviđaštvo je IZAZOV I ZA ODRASLE jer pruža starijima mogućnost da pomognu mladima.

Izviđaštvo je i SVRHOVITA ZABAVA kao pomoć mladim ljudima u izgradnji vlastitog i skladnog fizičkog,
intelektualnog, društvenog i duhovnog života, kroz zabavu i razonodu.

IZVIĐAČI? Što je to?

Izviđač – engleski skaut (scout) je naziv za članove Saveza izviđača Hrvatske koji su ujedno i članovi Svjetske organizacije skautskog pokreta, koji broji preko 25 milijuna članova.

Kako su nastali izviđači - skauti?

Osnivač skauta je Robert Baden Powell, koji je početkom 20. stoljeća (1907.g.) osnovao skautsku organizaciju u Engleskoj, a koja se ubrzo proširila po cijelom svijetu. Osnovna zamisao osnivača je bila da djecu i mlade okrene prirodi, da ih nauči znanja i vještine koja će im pomoći u životu u prirodi, ali i u njihovom odrastanju.

Definicija i cilj

Savez izviđača je dobrovoljna i nepolitička organizacija:
· koja se bavi odgojem i izvaninstitucionalnom naobrazbom djece i mladeži,
· koja je otvorena za svakoga, bez obzira na njegovo podrijetlo, rasu i vjeru, i
· koja svojim djelovanjem teži postizanju cilja Saveza, provodeći načela i metodu koju je zamislio utemeljitelj izviđačkog pokreta Robert Baden – Powell.

Cilj izviđača je razvoj punih fizičkih, umnih, društvenih i duhovnih potencijala  mladih ljudi, članova izviđačke organizacije, kao pojedinaca, odgovornih građana i članova lokalnih, nacionalnih i međunarodnih zajednica

 

Temeljna načela
· lojalnost prema svojom domovini sa promicanjem lokalnog, nacionalnog i međunarodnog mira, razumijevanja i suradnje, sudjelovanje u razvoju društva, uz priznavanje i poštivanje dostojanstva drugog čovjeka i integriteta svijeta prirode;
· privrženost duhovnim načelima, poštivanje religije koja ih izražava i prihvaćanje obveza koje iz tog proizlaze;
· privrženost Obećanju i Zakonima poletaraca, odnosno Zavjetu i Zakonima izviđača;
· odgovornost člana za razvoj samog sebe.

Metoda izviđačke organizacije
a) sustavom postupnog stjecanja znanja, vještina, sposobnosti i stavova,
b) primjenom Zavjeta i Zakona izviđača, ili Obećanja i Zakona poletaraca, prema životnoj dobi,
c) učenjem kroz rad u malim skupinama uz pomoć i pozitivan primjer starijih,
d) poticajnim programima različitih aktivnosti utemeljenih na interesima sudionika, uključujući igre, korisne vještine i služenje zajednici, boraveći u prirodi i poštujući je.O izviđačima...

ODGOJ ZA ŽIVOT
Izviđaštvo dopunjuje školu i obitelj u stvarima koje su za njih neizvedive. Izviđaštvo otkriva svijet izvan zidova učionice, potiče želju za istraživanjem, otkrivanjem i znanjem. Izviđač aktivno primjenjuje svoje znanje i nesebično ga dijeli s drugima.
POKRET ZA MLADE 
Izviđaštvo je pokret... uvijek u pokretu. Prilagođava se uvjetima, mjestu i potrebama. Izviđaštvo je način života.
IZAZOV I ZA ODRASLE
Izviđaštvo pruža starijima mogućnost da pomognu mladima. To je put ka boljem razumijevanju među generacijama. U radu s mladima odrasli stječu iskustva i znanja koja im pomažu osobnom razvoju.
SVRHOVITA ZABAVA
Pomoć mladim ljudima u izgradnji vlastitog i skladnog fizičkog, intelektualnog, društvenog i duhovnog života, kroz zabavu i razonodu.
OTVORENO ZA SVAKOGA 
Izviđaštvo ne poznaje granice rase, svjetonazora ili vjere, u skladu s načelima svog osnivača Roberta Badena Powella.
DOBROVOLJNO
Odluku o pristupanju i ostanku donose mladi sami, a na osnovu brojnih i zanimljivih programa.
NEPOLITIČAN I NEVLADIN POKRET
Izviđači ne predstavljaju niti jednu političku stranku ili organizaciju. Ipak, izviđači se aktivno uključuju u rad za dobrobit zajednice, društva i domovine.
MEĐUNARODNI POKRET
Izviđaštvo kao pokret postoji u više od 216 država i teritorija.
POKRET KOJI RASTE
Od svog osnutka 1907. godine izviđaštvo nikad nije prestalo rasti. Danas ima više od 25 milijuna članova - dječaka i djevojčica, djevojaka i mladića. U posljednjih 20 godina izviđački pokret je udvostručio svoje članstvo. Velik broj novih članova nalazi se u tranzicijskim zemljama. Izviđački pokret pridonosi razvoju demokracije i civilnoga društva.
SKAUTSKA IZVIĐAČKA METODA
IZVIĐAČKI ZAVJET-OBEĆANJE I ZAKONI
Upute i pravila za život
UČENJE KROZ RAD I IGRU
U malim skupinama vršnjaka, uz pomoć i pozitivan primjer starijih.
POTICAJNI PROGRAMI I AKTIVNOSTI
Prema interesima mladih izviđaštvo nudi niz aktivnosti vezanih za život u prirodi - najzdravijoj okolini za rast i razvoj mlade osobe. Kreativnost, jednostavnost i otkrivanje... To je izviđački izazov!
RAZVITAK MLADE OSOBE
DUHOVNA DIMENZIJA
Vječno traženje duhovne vrijednosti života, izvan uskih materijalnih okvira. Privrženost duhovnim načelima, poštivanje religije koja ih izražava i prihvaćanje obveza što iz toga proizlaze, odrednice su izviđačke duhovnosti.
DRUŠTVENA DIMENZIJA
Sudjelujući u razvoju zajednice, poštujući svakog pojedinca i jedinstvo prirodnoga svijeta, izviđači razvijaju osjećaj odgovornosti i pripadnosti društvu. Izviđači žele širiti ideju mira, razumijevanja i suradnje.
OSOBNA DIMENZIJA
Izražava se razvijanjem osjećaja osobne odgovornosti i poticanjem želje za vlastiti razvoj.
IZVIĐAČI SU AKTIVNI…
Odgovaraju na potrebe društva i trenutka u kojem se nalaze...
Izviđači su uključeni u niz aktivnosti lokalne zajednice. Radimo zajedno sa prijateljima, susjedima, i čelnicima lokalne samouprave nastojeći riješiti probleme zajednice.
Iako je izviđački život vezan uz prirodu, sudjelujemo i u prevenciji ovisnosti, zaštiti prava djece, zaštiti okoliša i razvoju lokalne zajednice i civilnog društva.
Temeljna načela izviđačkog-skautskog pokreta:
1. Lojalnost prema svojoj domovini, usklađena s promicanjem lokalnog, nacionalnog i međunarodnog mira, razumijevanja i suradnje
2. Sudjelovanje u razvoju društva, uz priznavanje i poštivanje dostojanstva drugog čovjeka i integriteta svijeta prirode
3. Privrženost duhovnim načelima, poštivanje religije koja ih izražava i prihvaćanje obveza koje iz toga proizlaze
4. Privrženost Obećanju i Zakonima poletaraca, odnosno Zavjetu i Zakonima izviđača
5. Odgovornost člana za razvoj samoga sebePovezujući izviđačka načela i izviđačku metodu s programima i aktivnostima koje su posebno karakteristične za izviđače, Savez izviđača Hrvatske nastoji obuhvatiti interese djece i mladeži razne dobi i raznih društvenih slojeva.
Izviđački program obuhvaća:
1. Izviđački pokret
2. Razvoj duhovnih vrijednosti
3. Naša domovina, njeni ljudi i krajevi
4. Izletništvo, orijentacija i kretanje u prirodi
5. Izviđanje i traganje
6. Tehnika izletništva i logorovanja
7. Signalizacija i veza
8. Prehrana u prirodi
9. Meteorologija i zaštita od prirodnih nepogoda
10. Biljni i životinjski svijet
11. Ekologija i zaštita prirode
12. Tjelesna kultura i zdravlje
13. Rad i štednja
14. Kulturno zabavne aktivnosti

 

 

Kako je sve to počelo …
Prije mnogo godina, jedan je dječak volio život u prirodi, često je šetao, pecao, kampirao, penjao se po drveću, pratio tragove… Zvao se Rober Stephenson Smythe Baden Powell.

Po završetku školovanja, pridružio se vojsci i postao časnik. Služba ga je dovela u Južnu Afriku, gdje je – zahvaljujući svojoj snalažljivosti i brojnim vještinama izvojevao mnoge pobjede.

Vrativši se u rodnu Englesku, saznao je da je prozvan herojem zbog svoje hrabrosti. Uskoro je napisao knjigu opisujući vještine kojima je u Africi naučio svoje vojnike. Pisao je o tamošnjim dječacima koji su mu pomagali prenoseći poruke, pružajući prvu pomoć ranjenima i na mnoge slične načine… U tome je prepoznao želju dječaka da čine nešto korisno, da aktivno doprinesu svojoj zemlji, njihovu želju za avanturom.

Godina 1907. godina smatra se godinom utemeljenja Skautskog pokreta, naime te godine je Robert Baden Powell organizirao pokusni kamp za 20-ak dječaka, točnije 1.8.1907., na otočiću Brownsea u Engleskoj. Potaknut oduševljenjem dječaka koji su sudjelovali na kampu, napisao je knjigu Scouting for Boys (Izviđaštvo za dječake).

Skautizam se zapanjujućom brzinom proširio cijelim svijetom i tisuće dječaka željelo se pridružiti pokretu. Vizionar Robert Baden Powell nakon osnivanja Skautskog pokreta za dječake, osniva 1910. godine Ženski Skautski pokret i u potpunosti se posvećuje Skautizmu. 

1920. godine susreće svoju buduću suprugu, 30 godina mlađu Olave, koja mu se u potpunosti pridružuje u razvijanju Skautske ideje. 

1920. godine Robert Baden Powell postaje Predsjednik Svjetskog Skautskog Pokreta, a 1930. godine Olave Baden Powell Predsjednicom Ženskog Skautskog Pokreta. Oboje su rođeni na isti dan, 22. veljače, te se od 1926. godine ovaj datum slavi i obilježava u obje Svjetske organizacije na poseban način… Poznat je i pod nazivom BP Day (Be Prepared – Budi Pripravan), odnosno Thinking Day…

Danas u svijetu ima više od 28 milijuna izviđača, mlađih i starijih, i to u 216 zemalja svijeta. 


· 151 zemlja ima službenu nacionalnu izviđačku organizaciju (Savez izviđača te zemlje). Najnovija članica je Rusija, koja je pristupila WOSM-u 1.10.2000. godine

· Skautizam postoji još na 26 teritorija, kao ogranak Nacionalne Skautske Organizacije.

· U 35 zemalja svijeta skautizam postoji, ali u tim zemljama nije formirana Nacionalna Skautska organizacija, tako da te zemlje još nisu članice WOSM-a.

· I za kraj spomenimo da skautizam ne postoji ni u kakvom obliku u svega 7 zemalja svijeta.

 

 

 Čvorovi


Ambulantni čvor

Osmica

Ribarski čvor

Skračivaljka

Vrzina petlja

Mrtvi čvor

Dupla osmica

Zastavni čvor


Jozefinski čvor

Tkalački čvor

Bablji čvor

Prusikov čvor
 
Lađarska petlja

 

 

 

ORIJENTACIJA

 

Orijentacija u prirodi bez kompasa
Ova stranica opisuje kako se snaći u prirodi ako ste se izgubili i nemate uz sebe kompas. Ono što imate je sunce, zvijezde, mjesec i priroda oko vas.
Kao prvo, bilo bi dobro da se popnete na neku uzvisinu i da dobro pogledate oko sebe. Ako nemate kartu sada bi bio dobar trenutak da nacrtate jednu za sebe, te nakon toga odredite strane svijeta i odlučite kojim putem ići. Ako imate kartu, probajte odrediti gdje se nalazite.
Orijentacija pomoću tri štapa
Ma koliko čudno zvučala ovo je najpreciznija metoda. Ova metoda zahtjeva vedro nebo i puno vremena. Jedna od prednosti je da ne zahtjeva nikakav pribor koji ne bi mogli naći i u prirodi. Trebat ćete dugačak ravan štap, dva mala štapa ili kamena i nešto što će vam trebati za crtanje kružnice (špaga, traka, remen, drugi ravan štap).
 
Eksperiment počinje ujutro (svakako prije podneva). Što ste bliže podnevu trebat će vam manje vremena za završetak. Zabodite dugačak štap okomito u zemlju. Zemlja mora biti ravna. Sada jedan mali štap morate zabosti u zemlju točno tamo gdje završava sjena dugačkog štapa. Zavežite špagu (remen, štap ili sl.) za veliki štap i opišite kružnicu dužine malog štapa (vidi sliku) i čekajte... Čekajte.
Čekajte do poslije podneva. Tijekom prijepodneva sjena će se skraćivati i skraćivati, sve do podneva, kada će opet početi rasti. U podne, kada je najkraća, sjena pokazuje točno na sjever. No, nije lako odrediti kada je sjena najkraća. Na kraju se sjena toliko poveća da ponovo dotakne kružnicu i u tom trenutku zabodite drugi štap u tu točku. Jako je važno da kružnica bude pravilno nacrtana.
Linija koju povučete između prvog i drugog štapa pokazuje zapad-istok (na slici).
Bilo bi dobro da redovito markirate točke, jer će bilo koje dvije točke koje su na istoj udaljenosti od velikog štapa pokazivati liniju zapad-istok. To je korisno ako je nebo djelomično oblačno i ne možete zabilježiti svaku točku.

Orijentacija pomoću sunca
Kod nas je Sunce svaki dan u godini u 6 sati ujutro na istoku, u 12 sati na jugu, a u 18 sati na zapadu (na južnoj hemisferi je slično, samo je u 12 sati sunce na sjeveru). Ako sunce izlazi prije 6 sati, onda je to nešto sjevernije od istoka, ali u 6 sati dođe točno na istok. Ako pak, sunce izlazi nešto kasnije od 6 sati – zimi, onda je to nešto južnije od istoka i u to vrijeme točan istok na ovaj način ne možemo odrediti. Isto je i sa zalazom sunca. Nadalje, u 9 sati sunce je točno na jugoistoku, a u 15 sati točno na jugozapadu. Dakako, u podne je točno na jugu!
Pri ovome morate paziti na zimsko i ljetno računanje vremena! Po ljeti morate dodati jedan sat na sva vremena.

Strana  Sat
(zimsko vrijeme)
Sat
(ljetno vrijeme)
Istok 6.00 7.00
Jug 12.00 13.00
Zapad 18.00 19.00
Sjever

Ne vidi se! Sunce je pod obzorom!


Orijentacija pomoću sunca i sata
Pravac juga (a time i ostale strane svijeta) možemo sa sigurnošću odrediti za sunčana vremena ukoliko nam je pri ruci točan sat. Sat postavimo na dlan vodoravno  i okrećemo ga sve dok mala kazaljka ne bude usmjerena u pravcu Sunca. Tada prepolovimo kut što ga mala kazaljka čini sa brojkom 12. Linija koja raspolavlja taj kut, kad je produžimo, pokazuje smjer juga. Na obratnoj je strani dakle sjever. Donosimo par primjera:

U šest sati je sunce nad istokom. Ako malu kazaljku usmjerimo prema suncu i prepolovimo kut između male kazaljke i broja 12 dobijemo točni smjer juga.

Slično je i u devet sati...

Isto tako, oko pola dva popodne je računanje točno.

OPREZ! Isto kao i kod svih računanja strana svijeta povezanih sa satom i ovdje morate paziti na ljetno ili zimsko računanje vremena! Po ljeti umjesto broja 12 trebate koristiti broj 1 (13 sati)!

 

Orijentacija po Sjevernjači
Za vedrih noći pravac sjevera lako se može odrediti po zvijezdi Sjevernjači (polarnoj zvijezdi). Ova sjajna zvijezda uvijek se nalazi na sjeveru. Najlakše je pronalazimo uz pomoć zviježđa Velikih kola (Velikog medvjeda). Ovo zviježđe nije teško uočiti na nebeskom svodu, jer se sastoji od sedam dosta jasnih zvijezda raspoređenih u obliku kola (četiri kotača i rudo - vidi sliku). Kad se to zviježđe pronađe, tada njegove zadnje dvije zvijezde spojimo zamišljenim pravcem kojega produžimo oko pet puta. U produženju ćemo naći Sjevernjaču (vidi sliku). Sjevernjača se nalazi u zviježđu Malih kola (Maloga medvjeda - slika) i najjasnija je njegova zvijezda.

 

Orijentacija po mjesecu
Po vedroj noći može se pravac sjevera odrediti pomoću Mjeseca. 
Prva četvrt, svijetli polukrug nalik na ispunjeno slovo D, izlazi oko podne, a oko 18 sati je na jugu. 
Pun mjesec, potpuno okrugla svjetla ploča, uvijek je nasuprot Suncu: izlazi na istoku odmah po zalasku Sunca, oko pola noći je na jugu, a ujutro je na zapadu. 
Posljednja četvrt, nalik na ispunjeno slovo C, izlazi u ponoć na istoku, a oko 6 sati ujutro je na jugu.
Mlađak ne vidimo. 

 
Faza mjeseca Istok Jug Zapad
Računanje vremena Zimsko Ljetno Zimsko Ljetno Zimsko Ljetno
Prva četvrt "D" 18.00 19.00 24.00 1.00 6.00 7.00
Pun mjesec 6.00 7.00 12.00 13.00 18.00 19.00
Zadnja četvrt "C" 24.00 1.00 6.00 7.00 12.00 13.00
Mlađak Mjesec ne vidimo


Orijentacija po pojavama u prirodi
Strane svijeta možemo, ne uvijek s potpunom sigurnošću, odrediti i prema nekim znacima u prirodi, odnosno na zemljištu. Kad kažemo ne uvijek točno mislimo na osobitosti pojedinih područja gdje može doći do devijacija koje mogu biti uvjetovane vjetrom, time da se prostor nalazi iza brda i slično.
  • Po panjevima: godovi (prsteni koji pokazuju godišnje naslage pri rastu drveta) uži su (gušći su) na sjevernoj, a širi na južnoj strani panja.
  • Po mahovini: na sjevernoj strani stabla su, u pravilu, jače obrasla mahovinom nego na južnoj. Bolje je ako promatrate više drveća, a ne samo jedno, jer se teže pogriješi.
  • Po kori stabla: pored toga što je više obrasla mahovinom, kora na sjevernoj strani drveća je hrapavija i tamnija, često i puna različitih gljivica, dok je južna strana glatka i svjetlija.
  • Po krošnjama: krošnje drveća su na južnoj strani obično bujnije nego na sjevernoj.
  • Po snijegu: snijeg uvijek brže kopni na južnim obroncima, a duže se zadržava na sjevernoj strani.

 preuzeto sa scoutparka

 

 

 

title

Click to add text, images, and other content